Ongecoördineerde bouwinitiatieven leiden tot onrust.

Nog geen jaar geleden werd Stiphout overvallen door een bouwinitiatief voor een zonneweide van 48 voetbalvelden groot. De ontwikkelaar had zijn plannen perfect uitgewerkt en gemeente Helmond was al jaren met hem in gesprek. Op het eerste oog sympathiek totdat bleek dat de plannen de hele groene dorpsrand van Stiphout zou vernietigen. De Stichting Geledingszone Stiphout richt zich op het behoud van deze groene dorpsrand. De stichting wil onrust voorkomen en meepraten in de ontwikkeling van het buitengebied en dorpsrand van Helmond.

Want, iedereen in Helmond heeft belang bij een kwalitatieve leefomgeving; dito stedenbouw- en landschapsontwikkeling. Alleen dat belang werd tot op die dag niet serieus genomen door ons stadsbestuur. Er is geen mogelijkheid om een belang in te brengen in een ontwikkeling anders dan de “formele juridische procedure”. Beter gezegd “wij maken de plannen, en als u het er niet mee eens bent kunt u naar de rechter zodra de vergunning is verstrekt”.

De recent in het ED verschenen beschouwing bevestigd dit beeld. Gemeente Helmond draagt zelf bij aan de onrust. Ondanks vele verzoeken, brieven en zelfs een gesprek met de wethouder werd ons telkens beterschap beloofd. De afloop van de zonneweide is inmiddels bekend. Onze volksvertegenwoordiging heeft uitgebreid gedebatteerd over dit bouwplan waarna de ontwikkelaar zijn plannen heeft ingetrokken. Jaren van inspanning door ons stadsbestuur en ambtelijk apparaat is verloren gegaan. Is dossier zonneweide daarmee gesloten?

Nee, en ergo, de zonneweide in Stiphout is een van de vele bouwintiatieven die in Helmond worden ontplooid. Hoe werkt het? Een ontwikkelaar dient een verzoek in bij de gemeente. Deze krijgt wel, geen of onder voorwaarden medewerking om een initatief te realiseren. In sommige gevallen is de gemeente medeontwikkelaar door eigendommen die binnen het initiatief liggen. Hoe deze besluitvorming tot stand komt en welke initiatieven nu wel of niet op de tekentafel bij de gemeente liggen is voor ieder onbekend. Terwijl nou juist op het moment van medewerking de dialoog met de omgeving moet worden gezocht. Dit om draagvlak te zoeken en onrust te voorkomen. De nieuwe omgevingswet is hier dwingend in geworden.

Helaas zien we bijvoorbeeld in dossier ’t Aambeeld Stiphout sterke gelijkenissen met onze ervaringen in de Geledingszone. Ook hier heeft ons stadsbestuur medewerking gegeven aan een op het eerste oog sympathiek plan. Men heeft intern een jaartje overlegd, de schijn gewekt dat er ook draagvlak is onder de omwonenden (inclusief gemeentelijk eigendom wijkcentrum MFC Stiphout) en vlak voor het zomerreces een vergunning aangevraagd om dit plan te realiseren. Ook hier zijn diverse belanghebbende erachter gekomen dat dit plan het verenigingsleven, de cultuurhistorie en de leefbaarheid van Stiphout gaan beknotten. Helaas zijn ook zij weer aangewezen op onze volksvertegenwoordiging of zelfs de rechterlijke macht. Moeten zij weer ons stadsbestuur de weg gaan wijzen?

De afgelopen periode hebben vele belangengroepen in en om Helmond zich gemeld bij onze stichting. Allen met dezelfde vraag; hoe kunnen wij ons belang bij een bouwinitiatief op tafel krijgen, en hoe is dat jullie gelukt? Het antwoord is simpel, wij zijn positief ingesteld en voor een kwalitatieve leefomgeving, dito stedenbouw en landschapsontwikkeling en zullen ons belang via ieder kanaal dat we kennen laten gelden totdat we wel gehoord worden. Aan ons stadsbestuur de taak om hier gehoor aan te geven en regie te nemen…