“Wilt u verder nog iets kwijt over het initiatief van het zonnepark op de locatie Leemkuilen/Venstraat?”

Het is vandaag de dag belangrijker dan ooit om de natuur-, landschappelijke waarden te verbeteren en te behouden. Actuele thema’s zoals Energietransitie, biodiversiteit en het belang van ontspanning en recreatie in de natuur zet onze groene gebieden onder druk.

De Leemkuilen/Venstraat is zo’n gebied en wordt gebruikt voor wandelaars en fietsers die genieten van het prachtige coulisse-achtige Brabantse landschap. De wisselwerking tussen bomenrijen, bosranden en weilanden zijn kenmerkend voor dit gebied. Een gebied wat de laatste 100 jaar voor veel doeleinden is gebruikt. Van kleine akkers (keutelboeren, tot grote collectieve akkers en zelfs een stortplaats. De mens en de veerkracht van de natuur heeft er voor gezorgd dat dit gebied wederom integraal onderdeel is van het typische Brabantse landschap. En nu gaat de mens het weer “verkrachten”.

Dat we het samen moeten doen en onze bijdrage moeten leveren is evident. Maar gelukkig hebben we daar richtlijnen voor. De provincie en de RES zijn hier m.n. leidend in. Daar is de visie “zonnevelden en zonnedaken in de gemeente Helmond 2020” direct van afgeleid. Hier staat o.a. in dat de zonnelader gevolgd wordt. Daar is hier niets van te merken. Met enige dwangmatigheid en vizier op oneindig walst de gemeente Helmond hier gevoelloos en zonder inspraak overheen.

De 1e aanvraag was al in september 2020 ingediend! Zonder enige vorm van inspraak/draagvlak. Dit zonnepark is door particulieren geïnitieerd en gemakshalve kan de gemeente hierop meeliften (mede-eigenaar v.d. grond) en een start maken.

Mede door de haast onuitputtelijke subsidiepot voor “onze” energietransitie springt elke ontwikkelaar hier bovenop. Financieel succes gegarandeerd! Oh ja, als het een Nederlands bedrijf zou zijn en de investeringen zouden terugvloeien naar de lokale bevolking lijkt me dat nog bespreekbaar en enigszins te billijken. Maar ook daar is hier blijkbaar geen sprake van.

Na enige commotie in de lokale media en landelijke aandacht voor gelijkwaardige invullingen van de energietransitie heeft de gemeente Helmond eindelijk geacteerd middels deze enquête. Inspraak en draagvlak moeten middels deze enquête geborgd worden. Daar ben ik het niet mee eens! Neen, dit park verdient niet de schoonheidsprijs. Niet voor uitvoering en niet voor het gehele proces.

Gelukkig worden er kritische raadsvragen gesteld om een gedragen consensus te bereiken.

Erik Aarts
voorzitter Stichting Geledingszone Stiphout/Helmond