Uw mening telt!

Beste inwoners van Stiphout, Helmond,

Als inwoner van Stiphout wordt u door de gemeente gevraagd uw mening te geven over de energietransitie en de plannen voor een enorm zonnepark aan de rand van ons dorp. Wij ondersteunen deze enquête van de gemeente, maar we blijven ook zelf handtekeningen ophalen om stellig aan te tonen dat er geen draagvlak is voor een tweede zonnepark aan de rand van Stiphout. Deze handtekeningen bieden wij op een gepast moment aan wethouder Antoinette Maas (Groen Links) en de gemeenteraad aan. 

Geledingszone Stiphout, november 2020

Stiphout
Stiphout is mooi landelijk gelegen. Dit is echter geen vanzelfsprekendheid. We moeten oplettend blijven. Eerder werd de aanleg van chemiebuizen door onze Stiphoutse bossen succesvol tegengehouden door bezwaren vanuit de bevolking. Nu stelt de gemeenteraad van Helmond ons in de gelegenheid om ons NEEN te laten horen tegen de aanleg van een enorm zonnepark aan de rand van ons dorp.

Energietransitie vs Landschap
Wij zijn vóór de energietransitie, maar ruimte is in Nederland schaars. Het landschap is hard nodig voor ontspanning, groen, rust en recreatie. Daar passen zonnepanelen niet bij. De visie van de gemeente Helmond legt natuur en weilanden vol, maar laat daken leeg. In Stiphout zijn inmiddels twee grote zon-op-dak initiatieven afgewezen, omdat er geen ruimte meer is op het energienet. De reden: er ligt een reservering van Solarcentury op de beschikbare capaciteit ten behoeve van een enorm zonneveld in Stiphout Zuid.

Zonnepanelen passen veel beter bij de identiteit en kenmerken van gebouwen. In Nederland is ongeveer 5% van het dakoppervlak belegd met zonnepanelen. Daar is dus nog een grote slag te slaan! Kijk bijvoorbeeld alleen al naar het potentieel dat de Automotive Campus te bieden heeft. Daarnaast bieden bermen van snelwegen, spoorwegen en kanalen ook veel ruimte voor zonnepanelen zonder dat dit ten koste gaat van onze natuur.

Zonnepark aan de rand van de A58

gaat veel subsidie naar het bedrijfsmatig ontwikkelen van zonneparken op land. De werkwijze van Solarcentury is gericht op het benutten van deze subsidie en het behalen van commercieel succes. Waar de gemeente al twee jaar in gesprek is met deze partij, is onze betrokkenheid tot op heden niet gevraagd. Wij mochten “aanwezig” zijn en toehoren wat de plannen waren, maar kregen geen ruimte onze tegenargumenten ter sprake te brengen. Onze kritische geluiden op social media hebben ertoe geleid dat Solarcentury recentelijk in wijkblad De Loop (2 april j.l.) met een betaalde advertentie ons en anders Stiphoutse instanties/ondernemers in diskrediet heeft proberen te brengen. Dit enkel vanwege het feit dat wij openlijk blijk geven van onze bezwaren.

Ook de agressieve benadering van aanwonenden van dit plan en de misleidende informatie over de plannen maakt dat er onder de omwonden geen draagvlak is voor een tweede zonneweide in Stiphout.

Wij vragen u om uw eigen mening te geven, maar benadrukken dat de energietransitie niet ten kosten hoeft te gaan van onze groene leefomgeving en altijd in samenspraak hoort te gaan met omwonenden.